5 tény a tojásról, amit eddig nem tudtál

2022. 04. 07.

Ha súlyzós edzéseket végzel, jó eséllyel rendszeresen fogyasztasz tojást, méghozzá az átlagemberhez képest jelentősen nagyobb mennyiségben. De mit is tudsz a tojásról azon kívül, hogy remek fehérjeforrás?

Ha súlyzós edzéseket végzel, jó eséllyel rendszeresen fogyasztasz tojást, méghozzá az átlagemberhez képest jelentősen nagyobb mennyiségben. De mit is tudsz a tojásról azon kívül, hogy remek fehérjeforrás?

Mai cikkünkben bemutatunk 5 olyan dolgot a tojással kapcsolatban, amikről jóeséllyel még sehol sem olvashattál.

1. Fokozza a tesztoszteron és- a fehérjeszintézist.

Sok testépítő kidobja a tojás sárgáját, mert feleslegesnek tartja és/vagy sokalja a benne található kalóriákat. Ha te is közéjük tartozol, akkor van egy rossz hírünk: Ez az egyik legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz akkor, ha célod a nagyobb súlyok megmozgatása és/vagy az izomtömeged növelése.

A kutatások ugyanis rávilágítottak arra, hogy az egész tojás fogyasztása megnövekedett tesztoszterontermeléshez vezet, - valószínűleg azért, mert arachidonsavval látja el a heréket, ami elengedhetetlen eleme a szteroidgenezisének. A sornak azonban itt még nincs vége. Az egész tojás fogyasztás, fokozza az mTOR-t, ami a sejtnövekedést illetően egyfajta gázpedálként funkcionál. Minél magasabb az mTOR szintje, annál nagyobb a fehérjeszintézis.

A végére pedig jöjjön egy kis ínyencség: A teljes tojás fogyasztása, körülbelül 45%-al jobban stimulálja az edzés utáni fehérjeszintézist, mint a sima tojásfehérje.

2. A hőkezelt tojás emészthetősége, akár 40%-kal is jobb lehet, mint a nyers tojásé, sőt közel kétszer olyan gyors a felszívódási sebessége is.

3. Jót tesz a szívnek!

Bár a múltban rossz hírét keltették a tojásnak, valójában egy kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez. Ezt a tulajdonságát elsősorban annak köszönheti, hogy számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely kulcsszerepet játszik a szív megfelelő működéséhez. Ilyen például a kolin, ami a B-vitamincsalád tagjaként, nem csak a szív, de az egészséges idegrendszerért és a sejtmembrán előállításáért is felelősek.

4. Támogatja az immunrendszer működését!

A tojássárgájában lévő glikopeptidek javítanak a makrofágok termelődésén, amelyek gondoskodnak a test védelméről a fertőzésekkel szemben.

5. Butaság nyers tojást enni!

Emlékszel arra a jelenetre a Rocky első részéből, amikor Balboa néhány darab nyers tojással indítja a reggelét? Ha ezt huzamosabb ideig megtette volna a valóságban, az Apollóval vívott bokszmeccsén teljesen máshogy festett volna, mint ahogyan a filmben láthattuk.

Vörös foltok lettek volna Rocky testén, a szemöldöke és a szempillája hiányoztak volna, - és egy menetet sem bírt volna ki a ringben, mert depressziótól, végtagzsibbadástól és hallucinációktól szenvedett volna.

A fentiek mind a biotinhiány jelei, ami a huzamosabb ideig történő, nyers tojásfogyasztástól alakulhat ki. A tojásfehérjében ugyanis található egy avidin nevű molekula, amely megköti a bélcsatornából a biotint vagy közismertebb nevén a B7 vitamint. Hőkezelés hatására azonban az avidin molekula inaktiválódik, igy nem gátolja a biotin hasznosulását a bélcsatornából.

forrás: Scitec.hu

Korábbi bejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre!

BOLTUNK NYÍREGYHÁZÁN

Nyíregyházi üzletünkben már 1998 óta állunk mindenki rendelkezésére aki minőségi táplálékkiegészítőkkel szeretné mindennapjait élhetőbbé, egészségesebbé tenni.

boltunk címe /
4400 Nyíregyháza, Nyírfa tér 3.